Składniki:
2,5 szklanki maki
3/4 szklanki wrzątku
1/4 szklanki zimnej wody
1 pęczek cebuli dymki, pokrojony
sól, olej
1. Mąkę wsypać do dużej stalowej miski.
3. Dolać zimną wadę do miski, wyrabiać rękoma aż do momentu, gdy ciasto uzyska trwałą konsystencję.
4. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ścierką i odstawić na przynajmniej 30 min, aż ciasto zrobi się sprężyste.
5. Ciasto cienko rozwałkować. Na całej powierzchni posypać solą i posmarować olejem. Rozsypać cebulę dymkę.
6. Zwinąć ciasto wo rulon, ścisnąć oba końce.
7. Podzielić pasek na 8 kawałków (urwać rękoma lub pokroić).
8. Każdy kawałek położyć na sztorc, potem ugnieść ręką i rozwałkować na grubości 0,8 - 1 cm.
9. Pogrzać olej i smażyć na dużym ogniu, gdy obie strony zmienią kolor, zmniejszyć ogień i smażyć na złoty kolor.
Chrupiący placek zrobiony! Smacznego :).
4. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ścierką i odstawić na przynajmniej 30 min, aż ciasto zrobi się sprężyste.
5. Ciasto cienko rozwałkować. Na całej powierzchni posypać solą i posmarować olejem. Rozsypać cebulę dymkę.
6. Zwinąć ciasto wo rulon, ścisnąć oba końce.
7. Podzielić pasek na 8 kawałków (urwać rękoma lub pokroić).
8. Każdy kawałek położyć na sztorc, potem ugnieść ręką i rozwałkować na grubości 0,8 - 1 cm.
9. Pogrzać olej i smażyć na dużym ogniu, gdy obie strony zmienią kolor, zmniejszyć ogień i smażyć na złoty kolor.
Chrupiący placek zrobiony! Smacznego :).
No comments:
Post a Comment