Niu Rou Mian – zupa wołowa z dużymi kawałkami wołowiny, noodlami i sezonowymi warzywami jest lubiana przez każdego Tajwańczyka. Można ją przygotować na olbrzymią liczbę sposobów. W restauracjach jest zawsze duży wybór. Możesz zamówić jasną zupę (bez sosu sojowego) lub ciemną, z pomidorami, z kapustą kiszoną, ze ścięgnami wołowymi lub bez, z ostrym sosem (podawanym osobno, sos zazwyczaj jest domowej roboty), z mięsem lub bez (tańsza opcja dla studentów)... Każda restauracja ma swój własny przepis.
Niu Rou Mian to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań tajwańskiej kuchni. Zobacz przepis: Duncan's Home Kitchen |
Przed 1949, zanim KMT wycofał się na Tajwan, Tajwańczycy generalnie nie jedli makaronu, ani nie spożywali produktów z mąki. Jedli głównie ryż. Poza tym, rolnictwo było najważniejszym sektorem gospodarki, a krowy były przeznaczone do pracy a nie do jedzenia. Dopiero po roku 1949, gdy armia z Chin pod wodzą Czang Kaj-szeka osiedliła się na Tajwanie, przywiozła ze sobą smaki z rodzinnych miast żołnierzy. Z czasem dania które przywieźli stały się tak popularne, że bez nich trudno nam wyobrazić sobie Tajwańską kuchnię. O ile dla tych starych żołnierzy, to smak ich rodzinnych miast; dla młodszych ludzi tak jak ja, to po prostu smak Tajwanu. Niu Rou Mian zostało wyprowadzone do USA i stało się wielkim hitem. Teraz jest to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań tajwańskiej kuchni.
Niestety teraz już nie ma tego festiwalu (ostatni był w roku 2014), ale ludzie szukają dobrego smaku dalej. Za to jest teraz konkurs internetowy, gdzie każdy może głosować. Masz ochotę na Niu Rou Mian? Każdy smakosz powie Ci gdzie według niego znajdziesz najlepszy!
No comments:
Post a Comment